Stránky

5. septembra 2017

Rýchla tekvicová jesenná "buchta"


Tak, a máme to už za nami. Leto nám odzvonilo a jeseň sa prihlásila o svoj príchod. Hoci rána sú už zahalené rúškom hmly a rannej rosy, paradoxne to vo mne vyvoláva upokojujúci pocit. Nie, nie je to tým, že by som milovala depresívne počasie, ale skôr tým, že zmena vzduchu a zmena ročného obdobia ma vždy nesmierne teší. 

Verím tomu, že mnohí z vás bedákate nad čoraz chladnejšími teplotami, ja sa z nich naozaj úprimne vytešujem, pretože môžem čoraz viac vyhrievať doma rúru, vypekať a vytvárať tak atmosféru domova. Nuž naozaj gazdinky a gazdovia, ruku na srdce, koho by táto zámienka na pečenie nepotešila? 😃 A nehovoriac o tom, že keď je vonku chladno, môžete použiť všetky tie voňavé, hrejivé a omamné koreniny, ktoré vás zohrejú zvnútra a ktoré mi v niektorých kombináciách nostalgicky pripomínajú predošlé zimy a jesene, či iné romantické leto v rozkvitnutom Oriente. 

Tak, ako rada poeticky opisujem moje recepty, tak tak ich rada vypekám najmä v období jesene. Včera som prišla od starkej so štedrou nádielkou maslovej tekvice, ktorej azda máte aj vy v týchto dňoch neúrekom. Nuž a nakoľko je maslová tekvica ako stvorená na pečenie, výnimku netvorí ani sladké či sladké pečenie - koniec koncov minulý rok sa mi z nej podarila fajnová tekvicová bábovka, ktorú si pochvaľovala aj moja vyberavá kamarátka (tiež ďalší zo spúsobov ako do vašich ratolestí dostať aspoň čo to zdravé 😊 ). 


V tejto buchte (ako tomu hovoria naši bratia Česi, slovensky koláč 😃) sa teda snúbi zdravá tekvica, hrejivé perníkové korenie, sekané oriešky, olivový olej a nakoľko som doma po diéte nemala takmer žiadne vajíčka na pečenie, tak aj vegánske vajíčka (nájdete dolu v TIPE NA PRÍPRAVU). No a pokiaľ by sa vám takýto obyčajný koláč príliš nepozdával, pokojne ho rozdeľte do mafinkovej formy alebo formy na biskupský chlebíček - ráta sa všetko, v čom vám to bude chutiť viac 😉

Na tento koláčik nie som hrdá len kvôli jeho prefíkanosti a príjemnej, ľahkej jesennej chuti, no najmä preto, že či už použijete plnku alebo nie, je neuveriteľne šťavnatý! 

Veď predsa zdravé znamená aj chutné! Och a spomenula som, že je hotový takmer rýchlosťou blesku? 😍


Na 1 veľkú buchtu budeme potrebovať: 

Čas prípravy: 10 min                  Čas pečenia: 30 min         Teplota pečenia: 180°C
                   + 25 min na varenie tekvice

400 - 450 g lúpanej maslovej tekvice (pokojne použite druh, aký máte po ruke)
150 g trstinového cukru
2 ČL vanilkového extraktu
180 g olivového oleja
4 vajíčka veľkosti L (vegánske vajíčka pozri v TIPE NA PRÍPRAVU)
400 g bezlepkovej múky
24 g (2 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
50 g sekaných alebo mletých orieškov (mandle, lieskovce, vlašské, ...) + na posypanie
1 PL perníkového korenia 

Plnka:
500 g kyslej smotany
2 ČL mletej škorice
50 g práškového cukru (ak máte doma mlynček na kávu, tak si môžete pomlieť aj trstinový cukor na práškový)

1. Očistenú tekvicu nakrájame na stredne veľké kúsky, vložíme do hrnca s vodou a privedieme k varu. Uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť. 
2. Rúru zapneme a rozohrejeme na 180°C. Tekvicu v miske rozmačkáme vidličkou na pyré a zmiešame s cukrom, olejom a vajíčkami hladkej hmoty. 
3. Múku odvážime, zmiešame s kypriacim práškom, korením a orieškami, vmiešame do tekvicovej zmesi a vymiešame na hladké cesto.
4. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Cesto preložíme do pripravenej formy, uhladíme, posypeme orieškami a vložíme do rozohriatej rúry a upečieme. 
5. Hotový koláč necháme 20 minút chladnúť vo forme, potom ho preložíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť úplne. 
6. Vychladnutý koláč môžeme posypať práškovým cukrom a podávať so škoricovou smotanou.
 
7. Plnený koláč je však šťavnatejší a kým nám koláč chladne, v miske si zmiešame kyslú smotanu, cukor a škoricu na plnku. Vychladnutý korpus prekrojíme na polovicu, spodný plát potrieme plnkou takmer ku okrajom a prikryjeme vrchnou časťou a odložíme do chladu na 2 - 3 hodiny. Plnka sa za ten čas vpije do cesta a koláč sa bude aj ľahšie krájať (ak však nie ste obrnený trpezlivosťou a nebude vám vadiť mierne rustikálny a negustiózny tvar nakrájanej buchty, smelo sa do nej pustite hneď). Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať aj s hrsťou čerstvého sezónneho ovocia.

TIP NA PRÍPRAVU

Na bezvajíčkovú verziu jesennej buchty budete potrebovať mleté ľanové semienka. Množstvo vajíčok uvedené v recepte nahradíte 28 g mletého ľanu, ktorý zmiešajte so 115 ml vlažnej vody. Zmes nechajte 5 minút pracovať - voda sa vpije do ľanu a zmes nadobudne glejovitú (vajíčkovú) konzistenciu. 

Ak chcete prípravu naozaj urýchliť, tekvicu si môžete uvariť deň vopred - uvarenú tekvicu roztlačte na pyré a odložte do chladničky. Rovnako si môžete pripraviť vopred aj vegánske vajíčko - zmes odložte taktiež do chladničky a ďalší deň môžete hneď použiť. 




Krásne jesenné a hrejivé vypekanie kamoškovia! 😊


Nezabúdajte, že v prípade otázok alebo dotazov mi môžete zanechať odkaz dolu v komentári alebo ma môžete kontaktovať na FB stránke😊

S láskou

Vaša Peťa 😊

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára