Stránky

19. septembra 2016

Recept na (ne)jednu perníkovú lásku



Každý rok sa teším na tie chvíle, keď stromy nahadzujú farebné kabáty a babie leto sa pomaly chýli ku koncu. Nechápte ma zle, milujem letné lúče a teplo, no taktiež milujem, keď si počas pochmúrnych či studených dní, môžem toto teplo vytvoriť doma a pripomenúť si tak leto doma - pre mňa je to, čo robí domov domovom. 

A medzi takéto chvíle určite patrí aj výroba domáceho perníkového korenia. Tú vôňu, ktorá sa šíri domom, môžeme prirovnať k vôni počas pečenia medovníčkov. No okrem týchto hrejivých medovníkových kúskov, rada používam toto korenie aj do tekvicového páju, bazilejských rezov, plnených pardubických perníčkov či malých perníčkov poliatych smotanovou či tmavou čokoládovou polevou. (Už na nich doma pracujeme, takže čochvíľa pribudnú recepty aj na tieto dobroty)

Na jeho prípravu si však určite pripravte veľmi dobrý mažiarik, alebo ak chcete svoje ruky ušetriť, zožeňte si radšej mlynček na kávu. Z uvedeného množstva vám vyjde viac ako 200 g perníkového korenia, čo je viac než dosť, preto ak neplánujete piecť celú kopu perníkových dobrôt, určite množstvo znížte aspoň na polovicu. Alebo to množstvo darujte ako vzácny voňavý dar.

Ale už slov bolo dosť, hor sa do drvenia :)

Na 220 g perníkovej zmesi budeme potrebovať: 

10 g anízu
10 g feniklu
10 g muškátového kvetu
35 g nového korenia
35 g klinčekov
20 g celého koriandru

70 g mletej škorice
10 g mletého badyánu
10 g mletého muškátového oriešku
10 g mletého čierneho korenia




1. Celé koreniny opražíme na sucho na panvici aby sa uvoľnila ich aróma. Presypeme do misky a po malých častiach v mažiariku (alebo v mlynčeku) roztlčieme na čo najjemnejšie. 


2. Mleté koreniny zmiešame spolu s čerstvo nadrvenými a presypeme do vzduchotesnej nádoby. Takto uzavretú zmes môžeme skladovať vyše roka na tmavom a suchom mieste. 



OBMENY

Zázvorové perníkové korenie

Ak ste milovníkom hrejivosti a štipľavosti zázvoru, určite vás poteším touto zázvorovou verziou. Hodí sa do známych zázvorníkov, ktoré celým korením ozvláštnite alebo  ho skúste použiť do karameliek či extravagantných čokoládových kúskov.

20 - 30 g mletej škorice nahraďte rovnakým množstvom mletého zázvoru a všetko dobre premiešajte. 

Citrusové perníkové korenie

Mám veľmi rada túto kombináciu, nakoľko sa v nej snúbi svieža citrusová vôňa s hrejivou perníkovou. Táto zmes sa fantasticky hodí do máčaných perníčkov, mrkvovej torty či ňou dokonalo ozvláštnite obľúbené pardubické perníčky. Použiť ju môžete ako do cesta, tak aj do plniek - kávový maslový krém, či jednoduchá vyšľahaná smotana vďaka tomu získajú nový chuťový rozmer.

Na uvedené množstvo nastrúhame kôru zo 6 pomarančov a 6 citrónov a usušíme pri nízkej teplote. Výsledné množstvo by malo byť aspoň 20 - 30 g. Vysušenú kôru vmiešame k perníkovému koreniu.

Exotické perníkové korenie

Túto zmes mám zo všetkých najradšej, pretože obsahuje môj obľúbený kardamón. Používam ju najčastejšie do medovníčkov, sušienok Speculatius a taktiež do perníkových krémov či nálpní. Napríklad taký brusnicový džem zmiešaný s lyžičkou tejto zmesi sa fantasticky hodí aj k pečenej divine ale taktiež aj ako plnka do lineckých koláčikov. 

20 - 30 g mletej škorice nahradíme mletým karadamónom a pridáme ešte 10 g mletého koriandru.  Všetko spolu premiešame a uskladníme.

TIP NA PRÍPRAVU

Ak sa nechystáte spotrebovať celé množstvo zmesi do pol roka až trištvrte, určite vám odporúčam pripraviť polovičné množstvo. Pomleté koreniny, ktoré sú staršie ako rok, strácajú svoju silu a pri nesprávnom skladovaní môžu stuchnúť. Preto je vždy jednoduchšie si pripraviť menšie množstvo častejšie, ako ho zbytočne vyhodiť. 


Alebo druhý variant. Celé množstvo si rozdeľte na 2 - 3 časti, každú nasypte do krásnej sklenej fľaštičky a pekne ozdobte. Takémuto originálnemu darčeku sa určite poteší mnoho gazdiniek. 

Verím, že som vás inšpirovala k výrobe vlastnej zmesi perníkového korenia a že tento rok vymeníte kupovanú zmes za domácu. Teším sa vaše komentáre pod článkom a zdieľania na akýchkoľvek sociálnych sieťach.


Vaša Peťa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára